Molekularna mikrobiologija

Molekularna mikrobiologija

PATOLOGIJA-DIJAGNOSTIKA

Klonalnost B i T-limfocita

Kome će biti preporučeno testiranje klonalnosti limfocita?

Kod većine pacijenata kod kojih se sumnja na limfoidni malignitet, dijagnoza se može postaviti patihistološkom analizom sa specifičnim imunološkim bojenjima.

Međutim, u oko 5-10% slučajeva, klasična patohistološka analiza ne može da pruži odgovor na pitanje da li su prisutni limfociti maligni (i s tim u vezi istog, klonalnog porekla) ili su normalni, reaktivni (i stoga porijeklom od više klonova).

Najveći broj limfoidnih maligniteta uključuju B ćelije, a u manjoj mjeri T ćelije.

Koji genetički testovi se sprovode u HBL-labu?

Genetičko testiranje B i T ćelijske klonalnosti sprovodi se na osnovu standarda proizašlih iz evropske BIOMED2 studije.

Dijagnoza B-ćelijskog limfoma vrši se analizom genskih rearanžmana u genu za teški lanac imunoglobulina, dok se dijagnoza T-ćelijskog limfoma postiže analizom genskih rearanžmana u genu za T-ćelijski receptor.

JAK2

Kome će biti preporučeno testiranje mutacija u genu za JAK2?

Kriterijumi u dijagnstici mijeloproliferativnih neoplazmi bazirali su se na kliničkoj slici, histopatološkoj analizi kostne srži i citogenetici.

Otkriće molekularnog markera specifičnog za oboljenje rezultiralo je u pojednostavljenju procesa i povećanoj dijagnostičkoj preciznosti pojedinih hematoloških maligniteta.

Koji genetički testovi se sprovode ?

Ipsogen®JAK2 MutaQuant je in vitro kvantitativni test koji se koristi za detekciju i kvantifikaciju JAK2 V617F (G1849T) alela u genomskoj DNK iz uzorka periferne krvi ispitanika sa suspektnom mijeloproliferativnom neoplazmom.

JAK2 V617F mutacija je detektovana u >95% bolesnika sa policitemijom verom (PV), 50-60% bolesnika sa esencijalnom trombocitemijom (ET) i 50% bolesnika sa primarnom mijelofibrozom (PMF).

 

 

 

Kome će biti preporučeno testiranje na polno prenosive infekcije?

Mnoge polno prenosive infekcije mogu biti prisutne potpuno bez simptoma, bez obzira da li imate stalnog seksualnog partnera.

Međutim, neke infekcije ukoliko se ne liječe, mogu dovesti do značajnih zdravstvenih problema, mogu otežati ili onemogućiti zatrudnjivanje, ili oštetiti plod tokom trudnoće.

Vaš ljekar će, na osnovu kliničkih indikacija, zatražiti analizu na prisustvo određenog infektivnog agensa, ili analizu na više infekcija koje dovode do slične kliničke slike.

Koje polno prenosive bolesti se testiraju ?

Primjenjujemo NAAT (nucleic acid amplification tests) za sljedeće polno prenosive infektivne agense:

  • Ureaplasma(U.parvum i U. urealyticum)
  • Chlamidia trachomatis
  • Mycolplasma hominis
  • Mycolplasma genitalium
  • Neisseria gonorrhoeae
  • HPV (kvalitativni i kvantitativni test na visokorizične kancerogene sojeve)
  • Herpes simplex virusa (HSV 1+2)

Ostale mikrobiološke analize koje se testiraju PCR metodom

Detekcija i kvantitativno određivanje Citomegalovirusa (CMV), virusa Hepatitis B (HBV), Hepatitis C (HCV) i virusa humane imunodeficijencije (HIV 1+2), Epstein Barr virusa (EBV).

Može se detektovati i prisustvo Mycobacterium tuberculosis iz bilo kog uzorka (ispljuvak, urin, punktat…)

Prenatalno se obavlja detekcija Toxoplasma gondii.

Koji uzorci se testiraju?

Analize ureaplazme, hlamidije, mikoplazme i gonoreje mogu se sprovoditi i na uzorcima prvog jutarnjeg urina, bez obzira na pol, ili iz cervikalnog brisa (kod žena) odnosno uretralnog brisa, kod muškaraca.

Testovi na prisustvo visokorizičnih sojeva humanog papiloma virusa sprovode se iz briseva i eventualno isječaka tkiva zahvaćenog promenom (papilomi).

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *