Mikološke analize

Mikološke analize

Mikološke analize

Izolacija kvasnica (gljivica) i plijesni iz različitih uzoraka (brisevi kože i sluzokože, genitalnog trakta, stolica, ispljuvak, urin,) obavlja se rutinski, paralelno sa bakteriološkim ispitivanjem.

Ukoliko pacijent želi, može se uraditi identifikacija do nivoa vrste i ispitivanje osjetljivosti kvasnica na antimikotike (5 ili 8) komercijalnim testom.

Izolacija gljivica – kvasnica

Gljivice iz roda Candida se normalno mogu naći na koži i sluzokoži zdravih ljudi. Isto tako, ove gljivice, a među njima najčešće Candida albicans, mogu biti uzročnici infekcija kože, sluzokože i drugih organa ljudskog organizma.

Kandidijaza – prekomjernog razmnožavanja kandide

Kandida je gljivica koja se normalno, u malom broju, nalazi u crijevima i na koži čoveka. Do infekcije, tj. prekomjernog razmnožavanja kandide dolazi kada je, iz određenih razloga, narušena imunološka ravnoteža.

Takođe, kandidijaza može nastati i usled spoljašnjih uticaja (prekomjerna upotreba antibiotika, kortikosteroida, imunosupresiva, kontraceptivnih tableta, prekomjerna higijena polnih organa alkalnim sapunima koji uništavaju normalnu floru sluzokože, trudnoća, menstruacija, neadekvatan veš, neadekvatni higijenski ulošci, neregulisana šećerna bolest ( smanjena otpornost organizma na infekcije).

Gljivica Candida može biti prisutna u usnoj duplji, ždrijelu, na jeziku, u nosu, bronhijama, plućima, digestivnom traktu, urinu, ušima, vaginalno, na koži, na noktima, u krvi (sistemska kandidijaza ).

Štetne supstance koje Candida proizvodi mogu poremetiti funkcionisanje gotovo svih organa, zbog čega se kandidijaza ispoljava raznovrsnim simptomima.

 Kandida u krvotok otpušta preko 70 različitih produkata, uključujući i neurotoksine koji uzrokuju glavobolje, poremećaje pažnje i koncentracije.

Oštećenja sluzokože crijeva do kojih Candida dovodi mogu za posljedicu imati različite digestivne probleme.

Predisponirajući faktori za ove infekcije su, prije svega:

  • Produžena upotreba antibotika širokog spektra koji uništavaju normalnu zaštitnu bakterijsku floru crijeva i tako olakšavaju razvoj kandide,
  • Trudnoća, šećerna bolest, kao i pretjerana upotreba profilaktičkih lijekova protiv gljivica , kada se javlja neosjetljivost gljivica na te lekove.
  • Hemioterapija, transplantacija, maligniteti i sva stanja koja dovode do imunosupresije, tj smanjenja prirodnih odbrambenih snaga organizma,
  • Produžen boravak u bolnici,

Genitalna kandidijaza

Genitalna kandidijaza je kod žena praćena peckanjem, svrabom i pojačanim sekretom koji je najčešće bijele boje, sirastog izgleda, a nakon polnog odnosa se može javiti i bol.

 Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi. Ponekad, mogu se javiti bijele naslage na glansu penisa i prepucijumu, kao i sekret iz mokraćne cijevi.

Dijagnostika gljivica

Gljivice iz roda Candida se u našoj laboratoriji uz pomoć mikoloških analiza mogu identifikovati do nivoa vrste, što je vrlo važno u toku terapije crijevnih infekcija probioticima koji sadrže Saccharomyces boulardii, nepatogenu kvasnicu koja se morfološki ne razlikuje od gljivica iz roda Candida, zbog čega se Saccharomyces boulardii može proglasiti kandidom.

Identifikacija do nivoa vrste podrazumjeva i ispitivanje osjetljivosti kandide na pojedine antimikotike, odnosno liekove koji na nju djeluju, čime se povećava vjerovatnoća da terapija bude efikasna.

Izolacija i identifikacija dermatofita- gljivica koje izazivaju oboljenja kože, noktiju i dlaka, zahtijevaju inkubaciju od 14 dana.

U mikrobiološkoj HBL-lab laboratoriji dostupne su vam sljedeće analize:

  • izolacija kandide iz različitih uzoraka (brisevi kože i sluzokože, stolica, ispljuvak, urin )
  • ukoliko pacijent želi, može se uraditi identifikacija vrste kandide, kao i ispitivanje osetljivosti na antimikotike ( pet ili osam lijekova ) • serološke analize : Ig G i Ig M antitijela na Candidu albicans

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *