Kalprotektin u stolici

Kalprotektin u stolici

Test fekalni kalprotektin, određivanje koncentracije u stolici

Pacijentima sa tegobama u donjem gastrointestinalnom traktu, često su potrebna dodatna ispitivanja kako da bi razlikovali funkcionalni poremećaj (npr. Sindrom iritabilnog kolona) od organskih bolesti (upalne bolesti creva – Crohnova bolest, ulcerozni colitis i tumora).

Teoretski, pokazatelji upale u akutnoj fazi trebaju biti u mogućnosti da razlikuju ova dva stanja. Međutim, studije su pokazale da pokazatelji kao što je C-reaktivni protein nisu dovoljni da se razlikuju funkcionalne od organskih bolesti crijeva.

Iz tog razloga traže se novi testovi za dokazivanje crijevne upale.Takava analiza je utvrđivanje nivoa kalprotektina u uzorku stolice.

Šta je kalprotektin?

Kalprotektin je važna komponenta citoplazme polimorfonuklearnih granulocita. Nazvani su tako zbog vezivanja za kalcijum, koji ćeliju štiti od sopstvenih razornih enzima. Takođe, zbog svoje sposobnosti da se veže za cink, pokazuje antibakterijska svojstva inaktiviranjem bakterijskih enzima.

Dakle, kalprotektin ima regulatornu funkciju u upalnom procesu i ima antimikrobna i antiproliferativna svojstva. U korelaciji je sa aktivnošću bolesti kod pacijenata sa inflamatornom bolesti crijeva.

Veoma je pouzdan bio-marker zapaljenja digestivnog trakta.

Kliničke studije su pokazale da je visoko senzitivan marker za diferencijaciju inflamatorne i iritabilne bolesti crijeva.

Šta određuje test kalptotektin u stolici?

Studije pokazuju da prisustvo kalprotektina u fekalnom tkivu ima 85% pozitivnu prediktivnu vrijednost, 68% negativnu prediktivnu vrijednost, osjetljivost gotovo 100% i specifičnost od 92%.

Ovo ukazuje da se kalprotektin u stolici može koristiti kao pouzdan skrining test za razlikovanje upalne bolesti crijeva od sindroma iritabilnog crijeva.

Zašto uraditi test?

Određivanje koncentracije fekalnog kalprotektina je neinvazivan, bezbolan, pouzdan i jednostavan način testiranja, koji omogućava razlikovanje funkcionalnih neupalnih crijevnih smetnji (na primjer iritabilni kolon) od organskih zapaljenskih bolesti crijeva kao što su :

 • Kolitis,
 • Kronova bolest,
 • Ulceracije,
 • Divertikulitis,
 • Polipi,
 • Adenomi,
 • Maligni tumor,
 • Infektivne bolesti.

Povišene vrijednosti kalprotektin-a se nalaze u različitim organskim zapaljenskim oboljenjima, ali ne i kod funkcionalnih.

Kada se radi test kalprotektin u stolici?

Analiza se preporučuje u sledećim slučajevima:

 • za razlikovanje upalne bolesti crijeva od sindroma iritabilnog crijeva;
 • trijažu pacijenata sa stomačnim tegobama koja zahtevaju invazivni pregled;
 • za utvrđivanje stepena aktivnosti upalne bolesti crijeva, stepena oporavka mukoze nakon liječenja i rizik od recidiva kod pacijenata sa upalnom bolešću crijeva;
 • kod praćenja efekta lečenja.

Kod osoba sa dokazanom zapaljenskom bolesti crijeva kalprotektin test se koristi:

 • za procjenu endoskopske i histološke aktivnosti,
 • za praćenje kliničke aktivnosti bolesti i efikasnosti terapije;
 • predviđanje progresije bolesti,

Analiza fekalni kalprotektin je posebno korisna kod djece jer su invazivni postupci teški i zahtevaju opštu anesteziju.

Priprema prije ispitivanja

Bez upotrebe protivupalnih lijekova dva dana pre testiranja.

Uzorak

Uzorak je potrebno dostaviti u posebnu sterilnu posudicu za fekalni uzorak, koja sa unutrašnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzoraka (dovoljna je mala količina stolice, po mogućstvu prva jutarnja).

Tumačenje rezultata

Slijedeća tabela prikazuje kako se rezultati tumače vrednostima kod djece iznad 6 godine i odraslih.

Interpretacija kalprotektina iz sltolice (µg / g)

<50

Rezultat ne ukazuje na upalu u gastrointestinalnom traktu.

50-150

Rezultat pokazuje blagu upalu crijevnog trakta. Upala može biti posljedica infekcije, alergije na hranu ili unosa nesteroidnih protivupalnih lekova.

> 150

Rezultat pokazuje značajnu upalu crijevnog trakta povezanu sa upalnom bolešću crijeva, infekcijama, adenomima, polipovima ili kolorektalnim karcinomom. Potrebne su dalje dijagnostičke procedure da bi se utvrdio uzrok upale.

> 250

Pored gore navedenog komentara: Kod pacijenata sa inflamatornom bolešću crijeva, ovaj rezultat ukazuje na aktivnost bolesti koja ima ozbiljnu upalu sluzokože. Kod remisijskih pacijenata ovaj rezultat podrazumeva visok rizik od pogoršanja stanja u narednoj godini.

Šta znače niske vrijednosti?

Niske vrijednosti u velikom procentu isključuju potrebu da se pacijent izlaže neprijatnim invazivnim procedurama (kolonoskopiji) u cilju dokazivanja zapaljenja.

Šta znače visoke vrijednosti?

Ukoliko je fekalni kalprotektin povišen, velika je vjerovatnoća da pacijent ima hroničnu upalnu bolest crijeva, pa se može razmišljati o kolonoskopiji.

Kod već dijagnostikovanih inflamatornih bolesti crijeva, kalprotektin vrijednosti su dobar pokazatelj u kojoj se fazi nalazi oboljenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *