Hematološke analize krvi

Hematološke analize krvi

Hematološke analize krvi

Kompletna krvna slika

Kompletna krvna slika podrazumjeva određivanje ukupnog broja svih ćelijskih elemenata krvi (eritrociti, leukociti i trombociti), količine hemoglobina, određivanje hematokrita, leukocitarne formule, kao i parametara MCV (srednja zapremina eritrocita), MCH (srednja količina hemoglobina u eritrocitu) i MCHC (prosječna koncentracija hemoglobina na litar eritrocita). Većinu ovih parametara hematološki analizator određuje, a neke od njih izračunava računskim programom.

Nizak hemoglobin u krvi

Nizak hemoglobin ukazuje na anemiju. Međutim da bi se odredio tip anemije, a time i primjenila adekvatna terapija nije dovoljno imati samo rezultat hemoglobina.

Potrebno je odrediti takođe ukupan broj eritrocita, MCV, MCH i MCHC. Tek kada imamo i ove nalaze možemo da diferenciramo da li je u pitanju hipohromna, normohromna, anemija zbog nedostatka gvožđa, folata ili vitamina B12 (koje takođe treba odrediti).

Sedimentacija krvi

Sedimentacija krvi je brzina taloženja eritrocita izazvana silom zemljine teže u vremenskom periodu od ½ ili 1 sata.

U inflamaciji sa porastom koncentracije fibrinogena i drugih proteina akutne faze dolazi do bržeg taloženja eritrocita pa se dobija povećana sedimentacija eritrocita.Izrazito povećana sedimentacija od 50 do 100 može se dobiti i u malignim oboljenjima.

Funkcija leukocita (WBC) u krvi

Leukociti predstavljaju ćelijski dio imunološke odbrane organizma. Zato su određena patološka stanja, kao što su infekcije pojedinih organa i tkiva, praćena uvijek porastom ukupnog broja leukocita (organizam na taj način brani od infekcije).

Sem u infekcijama znatno povećanje leukocita javlja se u leukemiji (maligno oboljenje bijele krvne loze).

Ukupan broj i leukocitarna formula

Broj leukocita može fiziološki da varira zavisno od doba života, fizičkog vježbanja, u trudnoći, stresu i dr.

Ukupan broj leukocita čini zbir svih oblika leukocita koji se razdvajaju u diferencijalnoj leukocitarnoj formuli koja se izdaje u apsolutnom broju i u procentu svake od 5 vrsta leukocita.

Ukoliko je ukupan broj viši od gornje referentne vrijednosti to najčešće ukazuje na neku infekciju. Ako su tada povećani neutrofili (granulociti) u pitanju je bakterijska infekcija, a ako su povećani limfociti onda uzrok najčešće virusna infekcija.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *