FORGOT YOUR DETAILS?

HBL LAB- FUNKCIONALNA MEDICINA

Šta je funkcionalna medicina?

Funkcionalna medicina je pristup zasnovan na individualnim biološkim sistemima, koji se fokusira na identifikaciji osnovnog UZROKA bolesti. Potraga za jedinstvenim biohemijskim potrebama svakog pojedinca, predstavlja osnov funkcionalne medicine. Svaki simptom ili diferencijalna dijagnoza, može biti jedan od mnogih koji doprinose bolesti pojedinca. Jedno stanje – više uzročnika, jedan uzročnik- više stanja.

Fokus funkcionalne medicine - Dinamičan pristup u proceni, sprečavanju i lečenju složenih hroničnih bolesti;

- Uzima u obzir celu osobu, uključujući sve aspekte stila života;

- Identifikacija fiziološke i biohemijske disfunkcije ljudskog organizma, kao primarni metod za poboljšanje zdravlja pacijenta.

Disfunkcije su rezultat dugogodišnjih interakcija između okoline u kojoj živimo, stila života i naše genetske predispozicije. Svaki pacijent je unikatan, kompleksan, sa isprepletenim skupom uticaja na njegovu unutrašnju funkcionalnost, koji postavljaju osnovu za razvoj bolesti ili održavanje dobrog zdravlja.

Savremena medicina deli telo na specijalnosti, nasuprot tome, funkcionalna medicina zna da su svi sistemi povezani, a odnosi među sistemima organa se istražuju. Neke od brojnih oblasti koje daju svoj doprinos funkcionalnoj medicini su: genetika, herbalna medicina, nutricionizam, toksikologija životne sredine, endokrinologija, gastroenterologija, psihologija i imunologija

7 Glavnih principa koji karakterišu FM

1.Davanje značaja biohemijskoj individualnosti svakog pojedinca, zasnovano na konceptu genetike i unikatnosti sredine u kojoj individua živi.

2.Pristup tretmanu koji se bazira na usresređenost ka pacijentu (patient-centered) prije nego usresređenost ka bolesti (disease-centered).

3.Traži ravnotežu između unutrašnjih i spoljnih faktora u telu-duh i um pacijenta.

4. Istražuje povezanost unutrašnjih, fizioloških faktora.

5. Identifikuje zdravlje kao pozitivnu vitalnost, ne kao odsustvo bolesti.

6. Promoviše rezerve organizma kao sredstva za poboljšanje zdravstvenog stanja u svim životnim razdobljima, a ne samo produženje životnog veka.

7. Funkcionalna medicina je bazirana na naučnim dokazima, konstantno prati i primenjuje nova naučna dostignuća;

Zakažite svoj termin

TOP