Biohemijske analize krvi

Biohemijske analize krvi

Biohemijske analize krvi

Povišeni bilirubin u krvi

Povećani bilirubin kod odraslih najčešće se javlja kada je jetra napadnuta virusom hepatitisa A, B, C ili ako je došlo do začepljenja žučnih kanalića kamenom ili tumorom.

Povećan bilirubin javlja se u toku dugotrajnog posta, većih dugotrajnih fizičkih napora. Takođe povećan bilirubin nalazi se i kod Gilberovog sindroma, Dubin Jonesovog sindroma.

Povišeni trigliceridi u krvi

Povišeni trigliceridi udruženi sa povišenim holesterolom (posebno LDL-holesterolom) jesu rizik za ubrzanu aterosklerozu.

Naši krvni sudovi sa starenjem postaju aterosklerotični i zato bi bilo dobro da tokom života preveniramo i ne dodajemo faktore rizika koji ubrzavaju aterosklerozu.

 

Visok kreatinin i urea u krvi

Visoka koncentracija kreatinina i uree u krvi je najčešće posljedica smanjenje bubrežne funkcije.

Smanjena bubrežna filtracija ukazuje na smanjenu bubrežnu funkciju koja može biti posljedica različitih oboljenja bubrega (napr. glomerulonefritisa, renalne azotemije, hroničnog bubrežnog oboljenja), kao i prerenalne azotemije.

 

Enzimi u krvi

Enzimi su proteinske biomolekule koji se nalaze u svim ćelijama organizma.

Njihovo prisustvo u ćelijama zavisi od metaboličkih procesa koji se odvijaju u pojedinim tkivima i organima, jer su enzimi biokatalizatori različitih metabiličkih procesa u organizmu.

 

Da bi enzimi obavljali funkciju biokatalizatora potrebno je prisustvo mnogih vitamina i oligoelemenata koji čine kofaktore enzima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *