Bakteriološke analize

Bakteriološke analize

Bakteriološke analize – identifikacija patogenih bakterija

Izolacija, identifikacija patogenih aerobnih i anaerobnih bakterija i ispitivanje njihove osjetljivosti na antibiotike vrši se iz različitih uzoraka: 

  • briseva sluzokože respiratornog trakta,
  • ispljuvka,
  • urina,
  • stolice,
  • krvi,
  • briseva rana i kože, 
  • punktata,
  • briseva genitalnog trakta i dr.

Bakteriološka analiza stolice

Bakterije iz roda Salmonella, Shigella, Yersinia i Campylobacter su najčešći izazivači bakterijskih crijevnih infekcija, koje nastaju unošenjem kontaminirane hrane (uglavnom životinjskog porijekla) i vode.

Ova oboljenja, koja se uglavnom  javljaju u ljetnjem periodu, mogu biti praćena simptomima: povišenom temperaturom, jakim prolivom, povraćanjem, gubitkom tečnosti i poremećajem koncentracije elektrolita.

Klinička slika može biti i sasvim blaga sa diskretnom simptomatologijom.

Mikrobiološkom analizom stolice utvrđuje se prisustvo ovih bakterija i ispituje njihova osjetljivost na antibiotike. Ali, obzirom da antibiotska terapija može uticati na produženo izlučivanje nekih bakterija, antibiotike treba primjenjivati samo po preporuci ljekara.

Po prestanku simptoma bolesti, bakterije se mogu i dalje izlučivati putem stolice u toku kraćeg ili dužeg vremenskog perioda (kliconoštvo). Ovi pacijenti, prije stupanja u kolektiv ili rada sa namirnicama, moraju imati tri uzastopne negativne koprokulture.

Bakteriološki brisevi genitalnog trakta

Hlamidije, mikoplazme i ureaplazme su najčešći uzročnici seksualno prenosivih bolesti koje izazivaju hronična oboljenja genitalnih organa, često praćena sterilitetom.

Različitim metodama (DIF za hlamidiju, komercijalni testovi za M. Hominis i U. urealyticum) se utvrđuje njihovo prisustvo u cervikalnom I uretralnom brisu (i  urinu kod muškaraca,) a za mikoplazme i ureaplazme se ispituje i ostljivost na antibiotike.

Infekcija Hlamidijom – najčešća seksualno prenosiva bolest

Beta hemolitički streptokok grupe B (GBS, Streptococcus agalactiae) često je dio normalne flore genitalnog i gastrointestinalnog  trakta  žena, ali u trudnoći  može izazvati infekcije kako trudnica tako i novorođečadi. 

Najčešće se infekcija prenosi na bebe tokom porođaja, a klinički se može manifestovati kao rano oboljenje (do 6. dana od porođaja) ili kasno (7-90 dana od porođaja). Infekcija  beba može biti lokalizovana ali i sistemska,sa vrlo teškom kliničkom slikom.

Smatra se da oko 25% trudnica ima beta hemolitički streptokok grupe B u vagini i /ili rektumu ,pa se u cilju prevencije infekcije beba, preporučuje prenatalni skrining  između 35 i 37 nedjelje trudnoće, uzimanjem vaginalnog i rektalnog brisa.

GBS analiza ima veću osetljivost od standardne bakteriološke analize vaginalnog brisa, a rezultat se dobija za 72 sata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *